Hier vind je algemene informatie over ampuatie,zoals redenen en wat er te verwacht.
Er zijn veel verschillende soorten handicaps, van mentaal tot fysiek. In die catogrieën zijn er ook weer andere groepen, zo kan het bij een fysiek gehandicapte gaan over het missen van een ledemaat, onvrijwillige bewegingen (spasmen of tremors), coördinatie verstoringen,verlamming, een verstoring hebben van mothorische functies of het hebben van te zwakke spieren. Bij mentaal gaat het veel over hoe goed iemands brein werkt (hun iq). Hierdoor kan het zijn dat ze het mentale capaciteit hebben van een jong kind of zelfs een baby en zullen ze nooit echt helemaal zelf kunnen wonen. Natuurlijk is dat alleen bij ernstige gevallen, het kan ook dat ze een gewoon leven leiden en dat het gewoon wat lastiger is. Dit soort handicaps worden verstandelijke handicaps genoemd.
Een amputatie is de verwijdering van een ledemaat, dit kan elk ledemaat zijn, van neus tot been. Zoals je kan zien worden amputaties niet alleen gebruikt voor mensen.
Voor een lange tijd was de oudste voorbeeld van amputatie een Franse boer die 7000 jaar geleden leefde. Echter is er in september 2022 een skellet gevonden van minstens 31.000 jaar oud van iemand die in kindertijd zijn onderbeen geamputeerd had en nog zeker 6 jaar geleefd heeft daarna. In de tijd tussen toen en nu is de techniek van de amputatie veel veranderd, zoals dat er nu meer gebruik wordt gemaakt van narcose, gezien er in voor 1846 nouwlijks verdoving werd gebruikt voor operaties. Amputaties blijven veranderen met de verder ontwikkelende techniek.
Een amputatie brengt veel met zich mee. Een van deze dingen is trauma, zowel lichaamelijk als geestelijk. Die persoon verliest niet alleen de functies van het lichaamsdeel het is vaak ook goed zichtbaar en roept het sterke emoties op bij anderen. Deze sterke emoties kan leiden tot bewuste of onbewuste discriminatie.
Er zijn 6 stappen van een amputatie. Hieronder zijn ze uitgewerkt.
Als de amputatie niet spontaan is, omdat u in levensgevaar bent, dan krijgt u een brief en meer informatie. In de brief staat uitgeschreven hoe het beste kan voorbereiden. Verder is er voortijdig nog een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. En kan u in gesprek met een verpleegkundige over de operatie.
Meestal gaat u op de ochtend van de operatie naar het ziekenhuis, soms een dag van te voren. Dit staat in de brief. Dan komt het spannenste deel. Wachten. Wachten tot u aan de beurt bent.
Dan komt het deel dat mensen denken dat het spannest is, maar u merkt er bijna niks van. Dat is omdat u onder narcose gaat, dus u hebt (bijna) niks door. De narcose kan toegediend worden via een infuus in uw ader, een ruggenprik of een plaatselijke verdoving via een injectie.
Tijdens de operatie wordt er via een infuus vocht en antibiotica toegediend. De antibiotica is er om de kans op infecties te verkleinen. Als het nodig is krijgt u ook bloed toegedied via een infuus.
De preciese tijd van hoelang de operatie duurt verschilt per operatie. Dit ligt aan het lichaamsdeel en mogelijke problemen. Als de operatie klaar is hecht en verbind de dokter de wond.
U wordt wakker op de uitslaapkamer. Hier worden uw bloeddruk, zuurstofgehalte in uw bloed en uw hart in de gaten gehouden. Bij misselijkheid en pijn wordt u voorzien van mediceinen. Met een pijnpomp wordt er via een ruggenprik steeds pijnkillers toegediend. Verder bent u dan voorzien van drains. De taak van deze slangetjes zijn om bloed en wondvocht af te voeren.
Als alles volgens plan gaat, gaat u over naar de verpleegafdeling. Daar wordt de amputatiewond elke dag opnieuw verbonden, komen er mensen langs om te kijken in hoeveel pijn u bent en om uw medicein innamen te controleren en aan te passen indien nodig. De Drains worden er na enkele dagen weggehaalt. De infusen worden weg gehaald wanneer het kan.
Wanneer al die slangen weg zijn wordt u begeleid met het weer in beweging komen.
Als de wond droog is en u kan uwzelf buiten het bed redden kunt u naar huis of naar een revilidatiecentrum. U krijgt instructies mee en er wordt overleg gepleegd over mogelijkheden vna protheses.
De afwijking en het weefsel worden onderzocht en daar krijgt u ongeveer 2 weken na amputatie informatie over. Dan krijgt u ook te horen of er meer behandelingen nodig zijn.
Na 6 weken is er nog een controle om te kijken of het helen goed gaat. Hoe dit gaat en hoeveel er nodig zijn ligt aan uw situatie.
Complicaties
Er kunnen problemen opduiken na de operatie. Dit kan ook gebeuren als de operatie goed ging. Dit noemen we complicaties een paar mogelijkheden zijn:
Een amputatie zal enkel en alleen gebeuren als er echt geen andere manier is. Dit houdt in dat er te veel weefsel beschadeging is om het op een andere manier op te lossen. Er zijn 3 grote categorieën waardoor een amputatie plaats vind: Ziekte, trauma en operatie. Deze categorieën zijn hieronder verder uitgewerkt.
De meest voorkomende reden voor een amputatie is vaatproblematiek. Dit houdt in dat er niet genoeg bloed naar het ledemaat komt daardoor sterft een ledemaat langzaam af.
Verder wordt amputatie in sommige landen als straf gebruikt. Zoals sommige islamitsche landen waar de Sharia van kracht is. In de Japanse Jakuza wordt het amputeren van een pink als straf gebruikt. In europa werd het vroeger als straf gebruikt, hierbij worden er voornamelijk handen, neuzen en oren afgehakt, maar dat is ondertussen niet meer van de orde. Nu wordt het in europa alleen nog voor medische doeleinde gebruikt.
Ziekte
Trauma
Operatie